Jak udržovat a čistit laminátovou podlahu?

Laminátové podlahy patří k podlahovým krytinám, které se velice snadno udržují. Díky potřebné péči prodloužíte laminátové podlaze její životnost a ta vydrží ve skvělé formě po desetiletí.

Základní údržba podlahy

Denní čištění by mělo u laminátových podlah probíhat spíše suchou cestou. K základní údržbě laminátové podlahy proto používejte smeták a vysavač. Pokud už není možné odstranit ulpívající nečistoty z povrchu jinak, je vhodné ji umýt mopem a speciálními přípravky. K vysávání nepoužívejte v žádné případě vysavače bez nástavce. V případě, že byla laminátová podlaha položena v kuchyni nebo v prostorách, kde může přijít do kontaktu s vodou, doporučujeme na ni nanést ochrannou vrstvu impregnace spár.

V případě potřeby vytřete podlahu mírně vlhkou textilií. V žádném případě na ni nevylévejte větší množství vody! Při umývání dbejte na to, aby bylo čištění prováděno v podélném směru podlahových lamel.

Nevhodné čistící prostředky

Během pravidelné péče a údržbě nepoužívejte na laminátové podlahy následující čistící prostředky obsahující vosky či oleje, které by mohly krytinu poničit či poškodit:

  • vosky,
  • bělidla,
  • silná rozpouštědla,
  • drsné lešticí prostředky, které mohou poškodit povrch krytiny.

Jak odstranit skvrny?

Pro odstranění skvrn a docílení perfektního vzhledu používejte hadr a speciální přípravky. Na trhu je již mnoho výrobců, kteří se na údržbu těchto podlahových krytin specializují. Přijďte si k nám vybrat, rádi vám s výběrem i údržbou laminátové podlahy pomůžeme.

Zabraňte poničení podlahy

Aby těžký nábytek nebo ostré nohy židlí neponičily laminátovou podlahu, vyzkoušejte plstěné podložky. Jejich dobrou alternativou jsou i různé malé koberečky, které budou chránit podlahu před poničením, a zároveň oživí místnost.

Prevence a údržba laminátové podlahy

Aby podlaha vypadala stále jako nová po dlouhou dobu, přinášíme vám zde další tipy, jak o krytinu pečovat a udržovat ji:

  • Nikdy na laminátovou podlahu nepoužívejte parní čištění.
  • Nepoužívejte na této podlaze jehlové podpatky, které ji mohou poničit.
  • Nikdy laminátovou podlahu nevoskujte, nelakujte ani nebruste.
  • Při rozlití tekutinu okamžitě setřete.

Byla pro Vás tato informace užitečná?

Časté otázky a odpovědi (FAQs)

Pomozte vylepšit tuto stránku nebo celý web. Váš názor nás zajímá. Děkujeme.

Vyplňte, chcete-li přímou odpověď na svůj dotaz.