Co je linoleum?

Linoleum je často zaměňováno s PVC. Základní rozdíl je ve složení. Linoleum je vyrobeno na ryze přírodní bázi, PVC je syntetická podlahovina. Jak název napovídá, tak je linoleum vyrobeno z oleje a lnu. K výrobě se nadále používá přírodní pryskyřice, dřevitá a korková moučka, pigmenty, vápenec a juta. Pro dobarvení se používají výhradně přírodní barviva.

Vlastnosti linolea

Linoleum je používáno více jak 150 let a to ho řadí mezi nejlepší podlahoviny pro komerční a bytové prostory. Podle použitých surovin se odvíjejí vlastnosti celkového materiálu. Linoleum je pevné, trvanlivé a schopné přijímat barviva díky dřevité moučce, dále je pružné a měkké díky korku a má výborné tepelné a zvukové vlastnosti. Nejčastěji se vyrábí v tloušťce 2 až 3,2 mm. Látka má dlouhou životnost, která se pohybuje okolo 50-70 let. V případě správné údržby vydrží i v náročných podmínkách, jako je provoz v kuchyni či dětském pokoji, mnoho let a přitom si zachová svůj vzhled. 

Přírodní linolea jsou v našem e-shopu eAMADEO k dispozici v mnoha barevných provedení, takže je lze snadno sladit s jakýmkoliv interiérem. Vybírat můžete z jemných i kontrastních vzorů.

Další výhody linolea:

  • zamezuje šíření bakterií a množení mikroorganismů,
  • ideální pro alergiky,
  • trvanlivost,
  • cenová dostupnost,
  • snadná údržba.

Péče a údržba linolea

Na základě dlouholetých zkušeností výrobci doporučují suché čištění. Pro údržbu linolea se používají speciální vosky, univerzální saponáty jsou agresivní a naleptávají strukturu krytiny. Linoleum má také tendenci srážet se na délku a roztahovat na šířku. Tento jev je zapotřebí brát v úvahu při řezání spár a pokládání podlahy.

Byla pro Vás tato informace užitečná?

Časté otázky a odpovědi (FAQs)

Pomozte vylepšit tuto stránku nebo celý web. Váš názor nás zajímá. Děkujeme.

Vyplňte, chcete-li přímou odpověď na svůj dotaz.