Jak spojit linoleum a PVC?

Linoleum i PVC podlahy mají minimálně jedno společné, a tím je nutnost spojení, tedy svaření jednotlivých dílů těchto podlahových krytin. Spoje se svařují pro pevné a vodotěsné uzavření plochy. Pokud by spoje jednotlivých dílů k sobě nebyly správně spojené, docházelo by k protékání vody při údržbě a následnému znehodnocení celé podlahy. V tomto článku vám přinášíme bližší informace, jak spojit linoleum nebo PVC podlahy.

Před svařováním
  • Lepidlo musí být dokonale suché a podlahová krytina by měla minimálně 24 hodin odpočívat.
  • Svařovací pistole by měla mít teplotu 350 °C.
  • Používá se ruční frézka.
  • Svařovaný spoj musí být zarovnaný na úroveň povrchu linolea.
Horkovzdušné svařování – svařovací šňůrou

Horkovzdušným svařováním se vytvoří homogenní spojení mezi okraji jednotlivých spojů. Tento způsob svařování se provádí za pomoci horkovzdušné pistole a odpovídající svařovací šňůry, která musí být vyrobená ze stejného druhu materiálu, jako je svařovaná podlahová krytina. Díky horkovzdušnému svařování dojde k vytvoření permanentního utěsnění, čímž se prodlouží životnost dané podlahové krytiny.

Kdy používat horkovzdušné svařování?

Horkovzdušné svařování je doporučováno odborníky a v některých případech je dokonce i nutností. Jedná se především o všechny prostory s náročným provozem. Bývají to prostory,  v nich jsou často používaná kolečková křesla nebo vyžadovaná častá údržba. Do těchto míst se pokládají zátěžové heterogenní PVC podlahy

Studené chemické svařování

Studené chemické svařování je doporučováno do místností s menší zátěží. Vhodné je do domácností a málo zatěžovaných komerčních prostor. Tento typ svařování zvládne každý šikovný domácí kutil. Prostředek na svařování za studena je běžně k prodeji ve specializovaných obchodech s podlahovými krytinami. Jedná se o čirou tekutinu, která se zalije do vyčištěného a podlepeného spoje.

Svařovací šňůra

Většina výrobců podlahových krytin, které vyžadují spojení svařováním, nabízejí také vhodné svařovací šňůry. Svařovací šňůry lze mít jednobarevné ve stejné barvě linolea nebo vícebarevné. Různé typy podlahovin a povrchových úprav vyžadují příslušné typy svařovacích šňůr.

Ke svařování lina v dnešní době existují tři typy svařovacích šňůr:
  • vícebarevné – tzv. neviditelné,
  • jednobarevné,
  • dekorativní – reflexní nebo fluerescenční, slouží spíše jako dekorace.
Výklenky a přechody

U výklenků nebo přechodů do jiných místností s odlišnými podlahovými krytinami se používají přechodové profily. Na ukončení spojů a začištění okrajů je zase dobré využít soklové lišty, kterými se také ukončují okraje linolea nebo PVC u stěn místnosti. U výklenků nebo přechodů se doporučuje spoje podlepit lepící páskou.

Byla pro Vás tato informace užitečná?

Mohlo by vás zajímat

Časté otázky a odpovědi (FAQs)

Pomozte vylepšit tuto stránku nebo celý web. Váš názor nás zajímá. Děkujeme.

Vyplňte, chcete-li přímou odpověď na svůj dotaz.