Jak položit linoleum?

Rozhodli jste se pro rekonstrukci interiéru a jako podlahovou krytinu jste si vybrali linoleum? Pokud si nevíte rady konkrétně s výběrem a následně položením, pak se vše podstatné dozvíte na následujících řádcích.

Výběr linolea

Při výběru linolea je důležité vědět, do jakého typu místnosti je určeno. Jedná se o obytnou místnost s minimálním zatížením nebo o veřejné prostory či kanceláře s náročným provozem? Pro obytné místnosti je doporučeno linoleum o síle 2 mm, pro veřejné prostory a kanceláře se silným zatížením je vhodné linoleum o síle 2,5 mm. Na trhu naleznete i silnější linolea o síle 3,2 až 4 mm, která jsou určena do opravdu zatížených prostor, například do průmyslových objektů.

Potřebné pomůcky k pokládce

  • ocelové pravítko
  • nůž s rovnou a zahnutou čepelí                     
  • ořezávač krajů
  • kladívko
  • přítlačný válec
  • horkovzdušnou svářečku
  • ruční frézku
  • špachtle na roztírání lepidla
  • kvalitní lepidlo
  • svařovací šňůry

Příprava podkladu 

Před pokládkou jakékoli podlahové krytiny je nutné důkladně připravit podklad. Ten musí být pevný, rovný, suchý a zbavený veškerých nečistot. V případě, že je povrch nerovnoměrný, budete muset provést jeho úpravu. Na této úpravě si musíte dát opravdu záležet. Každá případná nerovnost je pod linoleem zřetelně vidět. 

Také je důležité umístit linoleum do místnosti alespoň 24 hodin před zahájením pokládky. Linoleum se musí aklimatizovat - přizpůsobit se podmínkám v konkrétní místnosti. Pokládka linolea by neměla probíhat v mrazu. Teplota v dané místnosti by neměla klesnout pod 18 °C a vlhkost nesmí být vyšší než 70 %. V případě, že je v místnosti podlahové topení, doporučuje se nezapínat dalších 48 hodin.

Pokládka linolea

Pokud je podklad nachystaný a linoleum aklimatizováno, můžete přistoupit k jeho pokládce. Samotná pokládka linolea není nikterak náročná. Ale ať už budete pokládat linoleum z jednoho kusu nebo využijete pásy, které je potřeba napojit, nespěchejte a buďte opravdu pečliví. Při napojování padnoucích dílů - pásů, sledujte čísla šarží na balení. 

Lepení linolea

Při lepení linolea používejte výhradně lepidlo určené právě pro linolea. Aby lepidlo plni svou funkci tak, jak má, dodržujte návod na obalu. Vždy dodržte doporučení množství aplikovaného lepidla a stejně tak i dobu potřebnou pro zaschnutí. Speciální lepidlo nanášíme pomocí ozubené špachtle. Poté ho rozetřeme a postupně na něj pokládáme pásy linolea. Případné vzduchové bubliny se vytlačují od středu ke krajům. Na závěr se používá přítlačný válec na místa, která nejsou dokonale přilehlá, se zatíží závažím.

Oříznutí linolea

Po nalepení a vyrovnání dopřejte linoleu alespoň 3 dny, aby se samo srovnalo. Poté začneme opatrně odřezávat přebytečné kousky. 

Svařování linolea

V případě, že je linoleum správně položené a nalepené, přichází na řadu svařování spojů. To se doporučuje z důvodu pevného a vodotěsného uzavření této podlahové krytiny. Svařovací šňůry mohou být ve stejné barvě jako linoleum nebo barevně odlišné. Před svařováním si znovu překontrolujte, zda je lepidlo naprosto suché. Spoje svaříte svařovací pistolí a poté je zarovnáte pomocí ruční frézky. V závěru doporučujeme nanést na linoleum několik vrstev voskového nátěru.

Pokud si ani po přečtení našeho návodu na pokládku linolea netroufáte, neváhejte a obraťte se na naši firmu, která uskutečnila již mnoho pokládek linoleí, takže v této oblasti mám opravdu bohaté zkušenosti. Linoleum vám položíme rychle a profesionálně.

Byla pro Vás tato informace užitečná?

Časté otázky a odpovědi (FAQs)

Pomozte vylepšit tuto stránku nebo celý web. Váš názor nás zajímá. Děkujeme.

Vyplňte, chcete-li přímou odpověď na svůj dotaz.